Waarom?

.Waarom zou je mediteren?

In de huidige hectische tijd zijn we zo bezig met de buitenwereld, dat we nauwelijks contact maken of ons bewust zijn, van onze binnenwereld.

Onze cultuur en maatschappij vragen een voortdurende betrokkenheid, met de wereld buiten jezelf. Via computer, mobiele telefoon radio en tv, wordt er bij voortduring een beroep op je gedaan. De druk om mee te doen en mee te consumeren en vooral meer te consumeren, heeft veel mensen en nog veel meer jonge mensen in zijn greep. De momenten waarop je even aan jezelf toe kan en mag toekomen, worden steeds schaarser. Door de voortdurende betrokkenheid met de buitenwereld, verwaarlozen veel mensen hun binnen wereld, ze nemen niet meer de tijd om na te denken over zichzelf, hebben moeite om in contact te komen met hun lichaam en hun gevoelens. Verdriet en onlust gevoelens worden niet meer verwerkt, maar vaak alleen nog weggestopt. Dat deze niet weg zijn en hun storende en verstorende invloed in je dag dagelijkse leven blijven behouden realiseert men zich echter onvoldoende. Meditatie is een uitstekende methode om meer aan jezelf toe te komen. Aanvankelijk is het erg prettig om het mediteren te leren via geleide meditaties.

Is mediteren niet alleen maar even lekker chillen? Gewoon even wegdromen? Een modern woord voor een vorm van meditatie is Mindfullness. Of wel volledig bewust aanwezig zijn in wat je op dat moment aan het doen bent. Alles wat zich in je bewustzijn aandient kun je gebruiken als middel om te mediteren. Als je net begint met mediteren en je bent niet gewend om wat langer stil te zijn kan een geleide meditatie je helpen. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Je kan je ook gewoon concentreren op een voorwerp, op een vorm in je buitenwereld. Dat kan een vlammetje van een kaars zijn een bloem een boom of wat jij ook maar geschikt acht. Het gaat erom dat je even helemaal met je aandacht bij het object van jouw keuze kunt blijven. Even helemaal met je bewustzijn daar aanwezig zijn zonder (dit is belangrijk) dat je je er met je denken mee bezig houdt. Ga er geen woorden aan geven, ga geen eigenschappen benoemen. Probeer zolang als je dat kunt en in het begin is dat nog niet zo lang, je aandacht bij dat voorwerp te houden. Als je merkt dat je aandacht even afgeleid is, ga je gewoon weer terug met je aandacht naar dat voorwerp. Wederom zonder iets te benoemen. Je neemt alleen maar waar. Je bent alleen maar aanwezig.

Op deze site vind je een aantal gesproken meditaties om je op weg te helpen, naar meer rust in je leven en je te helpen bij je zoektocht naar jezelf

 

 

———

Het doel van meditatie.
Het is op zich vreemd om bij meditatie te spreken over een doel. Het is geen wedstrijd en als je ontspannen aanwezig bent kun je eigenlijk niets verkeerd doen. Je hoeft niets na te streven en is geen finish en het belangrijkste je kunt er niet de beste in worden. Er ligt geen Olympisch goud in het verschiet. De grote kunst van meditatie bestaat juist in het loslaten. Je laat de dingen gewoon gebeuren zonder je er mee te bemoeien. Komen er gedachtes gevoelens of lichamelijke sensaties op, zie ze dan gewoon ga er niet mee aan de slag. Neem ze alleen maar bewust waar, ze verdwijnen dan ook weer vanzelf. Richt je alleen maar op datgene in jou dat waarneemt. Het doel van meditatie is dus waarnemen, zonder oordeel, zonder te benoemen. Je bent dan “de waarnemer”.

———
Is mediteren moeilijk? Moet je er aanleg voor hebben?
Mediteren is niet moeilijk en iedereen kan het in meer of mindere mate. Door oefening kun je wel groeien in jouw meditatie. Je zult na een aantal weken waarbij je dagelijks een half uurtje mediteert merken, dat je je langer kunt concentreren. Je kunt langer je aandacht houden bij het object van je meditatie. Er zullen vormen van meditatie zijn die jou meer aanspreken dan andere vormen en dat is prima. Iedereen is uniek. Je denken zal steeds weer tevoorschijn komen. Steeds zullen er gedachtes, gevoelens, lichamelijke sensaties zijn die je even uit je concentratie halen. Dat is normaal dat gebeurt bij iedereen zelfs bij mensen die al jaren mediteren. Laat het gewoon gebeuren en ga, zodra je bewust bent, dat je even weg was, terug naar je meditatie. Niet boos worden op jezelf, niet met jezelf in discussie gaan, maar gewoon weer verder daar waar je gebleven was. Als je boos op jezelf wordt, blijf je in je gedachten gevangen. En via je meditatie wilde je daar nu net even van af.

———
Moet een meditatie lang duren, om “succesvol” te zijn.
Telkens wanneer je je bewust bent van jezelf en van dat waar je mee bezig bent, mediteer je eigenlijk. Dat kan dus soms gedurende een minuut zijn of wat langer. Je hoeft dus geen uren in een meditatiehouding te zitten. Even stilstaan bij jezelf, bij hetgene je aan het doen bent is al meditatie. Probeer zo vaak mogelijk op een dag, even die eindeloze gedachtenstroom te doorbreken. Ontdek dat je in staat bent die eindeloze reeks gedachtes te doorbreken. Jij doorbreekt de gedachten. Jij kunt daar dus invloed op uitoefenen. Je bent dus niet overgeleverd aan wat er allemaal in je hoofd opkomt.

———
Veel meditatieplezier.